Herkomst

Zaanstad behoort tot een van de meest loodvervuilde steden van Nederland. Niet verrassend, omdat de Zaanstreek een van de oudste industriegebieden ter wereld is. Hier werd naast de scheepsbouw en cacaoproducten ook veel loodwit geproduceerd. Dit is de basis van witte verf. We weten dat bijvoorbeeld Van Gogh en Rembrandt ze gebruikten in hun meesterwerken. Sommigen menen zelfs dat niet de absint, maar het lood in de verf de reden was achter Van Goghs soms irrationele gedrag. Hij zou geregeld de punt van zijn kwasten in zijn mond gestoken hebben.

Bij de productie van loodwit gebruikte men in die tijd paardenmest om het oxidatieproces van lood te versnellen. Door broei van de mest werd het warm en dat versnelde het chemische proces. De mest is vervolgens gebruikt om de landbouwgronden te bemesten en zodoende wijdverspreid.

Later kwamen daar ook nog de loden waterleidingen bij. Ook had je nog het lood dat aan de benzine werd toegevoegd en via de uitlaat in de lucht terecht kwam. Sinds de jaren 90 wordt geen lood meer gebruikt in verf, benzine en voedselverpakkingen. Maar het zit nog volop in de grond.
 

Cookie-instellingen